ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Δελτίο Τύπου: Βιώσιμη Οικονομία και Αειφορία. Προκλήσεις και Προοπτικές για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την οικονομία.

Οι προκλήσεις και οι προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της ελληνικής οικονομίας στο σύγχρονο οικονομικό-κοινωνικό περιβάλλον, όπου η υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας θεωρούνται βαρύνουσας σημασίας, αναπτύχθηκαν στο 3ο Φοιτητικό Συνέδριο του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τίτλο:

«Βιώσιμη Οικονομία και Αειφορία: Προκλήσεις και Προοπτικές στον κλάδο της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής»

το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Απριλίου 2024 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Αντικάλαμο Μεσσηνίας.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν ο επιστημονικός υπεύθυνος του 3ου Φοιτητικού Συνεδρίου, επίκ.καθηγητής Γιαννόπουλος Βασίλειος και ο φοιτητής Τσακαρδάνος Νικόλαος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής. Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας έκανε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς. Παράλληλα χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες απηύθυναν ο Αντιπρύτανης ακαδημαϊκών και φοιτητικών θεμάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής Μαυρέας Κωνσταντίνος, ο Κοσμήτωρ της Σχολής Διοίκησης, αναπλ.καθηγητής Σπηλιόπουλος Οδυσσέας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, καθηγητής Μακρής Ηλίας, ο βουλευτής Μεσσηνίας κος Χρυσομάλλης Μίλτος, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, κος Αδαμόπουλος Αναστάσιος, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, κος Φάβας Γεώργιος, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, κος Κρανιώτης Παύλος και το μέλος του 11ου ΠΤ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κος Κρανιώτης Κωνσταντίνος.

Κατά τη διάρκεια της 1ης ημέρας, στην κεντρική συνεδρία παραχώρησαν ομιλίες ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Μαντάς Περικλής, η βουλευτής Ηρακλείου κα Βατσινά Ελένη, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας κος Παπαευσταθίου Βασίλειος και οι επιχειρηματίες Μαυρουδέας Σταύρος και Κωνσταντακόπουλος Σταύρος. Στη δεύτερη συνεδρία για θέματα ESG μίλησαν ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθυντή του Ιστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης δρ. Ψυχάρης Ιωάννης, η κα Κούβαρη Βαρβάρα, Student Engagement & Stakeholder Executive, Europe, European Region, ICAEW, τα στελέχη του ομίλου KPMG κ.κ. Καρατσόρη Ευαγγελία και Κωνσταντινοπούλου Χάρις και τα μέλη του PMI Greece Chapter κ.κ. Λαζάρου Αχιλλέας και Τσόλκα Δήμητρα. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν δύο επιχειρηματικά παίγνια, όπου οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη διαδικασία αντιμετώπισης ζητημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους τα στελέχη του ιδιωτικού ή/και δημόσιου τομέα.

Κατά τη διάρκεια της 2η ημέρας, στην κεντρική συνεδρία συζητήθηκαν ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης, εταιρικής διακυβέρνησης και φορολογικής λογιστικής. Ως ομιλητές συμμετείχαν ο δρ. Μπεκιάρης Μιχαήλ, καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κος Δρούλιας Βασίλειος, Zephyros Partners και τα στελέχη του ομίλου ΕΥ κ.κ. Θεοχάρη Αναστασία, Σαμιώτου Σταυριάννα, Λέντζα Αγγελική και Χαμαράκης Ηλίας. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε για επιχειρηματική συνεδρία με τη συμμετοχή των κ.κ. Μάκιου Νάσου, περιβαλλοντικό διευθυντή KLIMIS και πρέσβη του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, Πάζιου Ιωάννη, αντιπρόεδρο Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδος, γενικού διευθυντή Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», Δούβα Ιωάννη, πρόεδρο ΚΑΚ ΑΕ ΟΤΑ Καλαμάτας, Φερετζάκη Γεώργιου, νομικό σύμβουλο της ΚΑΚ ΑΕ ΟΤΑ Καλαμάτας, Καραγγελή Λάμπρου, επιχειρηματίας. Παράλληλα παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εργασίες από υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καταδεικνύοντας ότι η ερευνητική δράση του Πανεπιστημίου είναι πολύπλευρη και κινείται σε υψηλά επίπεδα. Επίσης στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχε και το 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, όπου μαθητές της Β’ και Γ’ λυκείου είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα διαδραστικό επενδυτικό παίγνιο.

Πριν τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου, δόθηκαν βραβεία στους φοιτητές και μαθητές που διακρίθηκαν στα επιχειρηματικά και επενδυτικά παίγνια, ενώ παράλληλα κληρώθηκαν δώρα στους φοιτητές που παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου.

Η επιτυχία του 3ου Φοιτητικού Συνεδρίου πιστοποιήθηκε από τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών και από την ένθερμη υποστήριξη επιχειρηματικών ομίλων, κοινωνικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το 3ο Φοιτητικό Συνέδριο τελέστηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 3ου Φοιτητικού Συνεδρίου, καθώς και φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε στο site του συνεδρίου https://fs.accfin.uop.gr/.

Το κείμενο του δελτίου τύπου μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ